Περί Ε.Ν.Φ.Ι.Α. 2017 – (Προσοχή-Συμψηφισμός οφειλών με ΕΝΦΙΑ– συμβουλές!)

Τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ 2017 (Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων) για 6,3 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων είναι ήδη αναρτημένα!  Τα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ 2017 εξοφλούνται σε πέντε δόσεις από τον Σεπτέμβριο 2017 έως και τον Ιανουάριο 2018. Μπορούν να τα βρουν οι φορολογούμενοι με τους προσωπικούς τους κωδικούς στο TAXISnet, αλλά και απευθυνόμενοι στο λογιστή τους (ασφαλέστερη μέθοδος).

Θα πληρώσουμε σε 5 δόσεις (όσοι έχουν αποθέματα, μπορούν να εξοφλήσουν και ολόκληρο το ποσό της οφειλής με την ταυτότητα οφειλής που αναγράφεται στο εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ. Για τους υπολοίπους «κοινούς θνητούς» παραθέτουμε τις εξής  πληροφορίες περί προθεσμιών:

(5) δόσεων του ΕΝΦΙΑ 2017:

Η 1η δόση πρέπει να πληρωθεί έως τις 29-09-2017
Η 2η δόση πρέπει να πληρωθεί έως τις 31-10-2017
Η 3η δόση πρέπει να πληρωθεί έως τις 30-11-2017
Η 4η δόση πρέπει να πληρωθεί έως τις 29-12-2017
Η 5η δόση πρέπει να πληρωθεί έως τις 31-01-2018

Τι γίνεται όμως αν κάποιος έχει επιστροφή φόρου και η εφορία του οφείλει χρήματα πίσω;

Σε αυτή την ευτυχή περίπτωση κάποιων φορολογουμένων, το υπουργείο προχωρά σε αυτόματο συμψηφισμό επιστροφής φόρου με τον ΕΝΦΙΑ 2017.

Ξεκίνησαν ήδη οι αυτόματοι συμψηφισμοί επιστροφών φόρου με τον ΕΝΦΙΑ. Με ένα e-mail (είτε το προσωπικό τους, είτε του λογιστή τους) χιλιάδες φορολογούμενοι που περιμένουν να εισπράξουν επιστροφή φόρου εισοδήματος και ταυτόχρονα πρέπει να πληρώσουν ΕΝΦΙΑ, ενημερώνονται από χθες ότι έγινε συμψηφισμός της οφειλής τους με την επιστροφή φόρου που δικαιούνται. Οι αυτόματοι συμψηφισμοί επιστροφών φόρου εισοδήματος με τον ΕΝΦΙΑ για περίπου 570.000 φορολογούμενους ξεκίνησαν (καλό είναι οι φορολογούμενοι να επικοινωνήσουν με το λογιστή τους, ώστε να ενημερωθούν για το υπόλοιπο ποσό που προκύπτει μετά τον συμψηφισμό και την ταυτότητα οφειλής).

Πιο αναλυτικά:

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων με δικαιούνται επιστροφή φόρου εισοδήματος άρχισαν ήδη να λαμβάνουν ένα ηλεκτρονικό μήνυμα από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Με το μήνυμα αυτό ενημερώνονται ότι έγινε ο συμψηφισμός της επιστροφής φόρου εισοδήματος με το ποσό του ΕΝΦΙΑ που βεβαιώθηκε ενώ αν υπάρχει υπόλοιπο φόρου για πληρωμή εμφανίζεται στην «ταυτότητα οφειλής», που υπάρχει στο προσωπικό τους λογαριασμό στο Taxisnet.

Παράδειγμα:

Φορολογούμενος που δικαιούται επιστροφή φόρου εισοδήματος 500 ευρώ και του βεβαιώθηκε ΕΝΦΙΑ για το έτος 2017 ύψους 600 ευρώ, το ποσό των 500 ευρώ συμψηφίζεται αυτόματα με το ποσό της επιστροφής φόρου και καλείται να πληρώσει τα υπόλοιπα 100 ευρώ του ΕΝΦΙΑ.

Τυχόν υπόλοιπο οφειλών ΕΝΦΙΑ έτους 2017 που απομένει πρέπει να εξοφληθεί εφάπαξ ή σταδιακά στις προθεσμίες των δόσεων που έχουν απομείνει.

Στην περίπτωση κατά την οποία το συμψηφισθέν ποσό επιστροφής φόρου εισοδήματος είναι μεγαλύτερο από τις οφειλές του ΕΝΦΙΑ το υπόλοιπο ποσό επιστρέφεται στο φορολογούμενο με πίστωσή του στον τραπεζικό λογαριασμό που έχει δηλώσει στη φετινή του φορολογική δήλωση.

Στην εφορία τους προκειμένου να υποβάλλουν αίτημα συμψηφισμού θα πρέπει να σπεύσουν μόνο οι σύζυγοι στο βαθμό όπου ο ένας εκ των δύο δικαιούται επιστροφή φόρου και στον έτερο έχει βεβαιωθεί ΕΝΦΙΑ. Η εφορία δεν μπορεί ακόμα κεντρικά να «παντρέψει» επιστροφές φόρων εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ μεταξύ συζύγων

Η διαδικασία του συμψηφισμού γίνεται αυτόματα και χωρίς οι φορολογούμενοι να πρέπει να στηθούν στις ουρές της εφορίας, όπως γινόταν στο παρελθόν. Αλλά, σε περίπτωση ζευγαριών στα οποία ο ΕΝΦΙΑ χρεώνεται σε άλλο σύζυγο από αυτόν που έχει λάβει την επιστροφή φόρου, ο συμψηφισμός δεν θα γίνει αυτόματα. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων φορολογούμενοι θα κληθούν να υποβάλουν αίτημα συμψηφισμού στις εφορίες τους.

Καλό λοιπόν είναι οι φορολογούμενοι να επικοινωνήσουν με το λογιστή τους, ώστε να ενημερωθούν για τον τυχόν αυτόματο συμψηφισμό ή όχι (εγκαίρως και εννοείται όχι την τελευταία στιγμή) και αν χρειαστεί (που δεν είναι και απίθανο) να αναγκαστούν να περάσουν από την εφορία για να ολοκληρώσουν τον συμψηφισμό. (μαζί τους να υπάρχει – ταυτότητα και μια φωτοτυπία της πρώτης σελίδας ενός λογαριασμού τραπέζης, με 1ο όνομα τον δικαιούχο της επιστροφής!)

Στην περίπτωση που η επιστροφή φόρου υπερβαίνει τον οφειλόμενο ΕΝΦΙΑ

η διαφορά θα κατατίθεται στον τραπεζικό λογαριασμό του φορολογουμένου. Αν η οφειλή του ΕΝΦΙΑ υπερβαίνει το ποσό από την επιστροφή φόρου, ο φορολογούμενος θα πρέπει να πληρώσει τη διαφορά, εξοφλώντας το ποσό που θα προκύψει στην εφορία.

Τέλος, σε περίπτωση που οι φορολογούμενοι αμφισβητούν το ποσό του ΕΝΦΙΑ 2017 διατηρούν το δικαίωμά της ενδικοφανούς προσφυγής με αίτημα την επανεξέτασης της πράξης στο πλαίσιο της διοικητικής διαδικασίας. Η αίτηση όπως είναι γνωστό πρέπει να υποβάλλεται από τον ιδιοκτήτη ακινήτου εντός 30 ημερών από την ημερομηνία κοινοποίησης της πράξης σε αυτόν ή από τη συντέλεση της παράλειψης.

Ποιοί απαλλάσσονται ή πληρώνουν τον μισό ΕΝΦΙΑ για το 2017

(Να σημειώσουμε ότι οι εκπτώσεις δίνονται κεντρικά (από το υπουργείο) και δεν χρειάζεται να προβούμε σε κάποια ενέργεια – το σύστημα ελέγχει τις προϋποθέσεις και δίνει αυτόματα τις εκπτώσεις στους φορολογούμενους που την δικαιούνται.)

Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ κατά 50% ή εξ ολοκλήρου 100%, προβλέπεται και για το 2017για μια σειρά κατηγοριών φορολογούμενων (παλαιότερη εγκύκλιος ΠΟΛ.1212/2015).

Ειδικότερα, το μισό φόρο (έκπτωση 50%) θα πρέπει να καταβάλουν άγαμοι με ετήσιο φορολογητέο εισόδημα έως 9.000 ευρώ, ποσό που προσαυξάνεται κατά 1.000 ευρώ εφόσον είναι έγγαμος για τη σύζυγο και κάθε προστατευόμενο τέκνο. Προϋπόθεση είναι, η αξία της ακίνητης περιουσίας να μην υπερβαίνει τις 85.000 ευρώ για τον άγαμο, τις 150.000 ευρώ για τον έγγαμο και τις 200.000 ευρώ για τον έγγαμο με δύο παιδιά και η συνολική έκταση της ακίνητης περιουσίας τους να μην υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα (τμ).

Από το σύνολο του φόρου (έκπτωση 100%) απαλλάσσονται οι τρίτεκνοι, οι πολύτεκνοι και τα άτομα με ειδικές ανάγκες με ποσοστό αναπηρίας άνω του 80% (ο φορολογούμενος, ή η σύζυγος ή κάποιο από τα εξαρτώμενα παιδιά της οικογένειας με αναπηρία από 80% και πάνω) και φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου έτους (2015) έως 12.000 ευρώ που προσαυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για τον/τη σύζυγο και κάθε προστατευόμενο τέκνο, εφόσον η συνολική έκταση της ακίνητης περιουσίας τους δεν υπερβαίνει τα 150 τμ.

 

Καλή δύναμη σε όλους!

 

Leave Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *